Blog Archive

vestbyens stemme

November 21, 2018
mamiya 7ii

Det er længe siden jeg har posted her på bloggen. Jeg har haft ekstremt travlt med Vestbyens Stemme, min nye fotoudstilling og bogudgivelse.
Det har været en turbulent tid, fra da jeg startede i tidligt forår 2018 med at skyde billeder til serien.

Projektet startede, da jeg fik en forespørgsel fra Vestbyens Lokalråd i Vejle om at købe en udstilling af mig omkring Vestbyen. Jeg fik kunstnerisk frihed til udstille 40 billeder. Jeg loadede mit mamiya 7ii med farvefilm og gik i gang.

 

Vestbyen er Vejles gamle arbejderkvarter og er den eneste bydel i Vejle, der endnu ikke er blevet rigtigt ramt af den store byfornyelse og modernisering. Selv om der har været udvikling i Vestbyen igennem de sidste 100 år, så er det gået langsommere end i det øvrige Vejle.

 

Dog mærker man i 2018, at noget rører på sig. De gamle fabrikker bliver revet ned, og der spekuleres i nye byggerier og bydele. Når der i disse dage tales om vigtigheden af resiliens pga. klimaforandringer, nævnes Vestbyen bl.a. som et af de områder i Vejle med størst potentiale for opbygning af yderligere kapacitet. Området rummer almene boliger, Spinderihallerne, Fab Lab, Byhaverne, kolonihaveforening og meget andet. Alt sammen noget, der bidrager til Vestbyens særegenhed og særlige stemning. Derudover er der fokus på bydelen som en mulighed for at udbygge Vejle med nye boligområder.

 

Jeg har selv haft bopæl i Vestbyen de sidste 10 år, og boede som barn hver anden weekend i Haraldsgade hos min far, da han flyttede fra København til Vejle.

Min mor bor i dag i et lille hus i området omkring naturstiens start ved Vestbanevej.
Jeg har min virksomhed i Vestbyen og føler mig godt tilpas i dette skæve og karakterfulde kvarter.

 

Denne bog er et øjebliksbillede på, hvordan jeg som fotograf anno 2018 oplever Vestbyen, der rummer tusindvis af smukke, tragiske, rørende og sjove fortællinger om rigtige mennesker, der, som alle andre, lever deres liv på bedste vis med de kort, de har fået på hånden.

 

Vestbyen i Vejle er en bydel, hvor der er plads til forskellighed og mangfoldighed og samtidig et sted med stærke arbejdertraditioner langt tilbage i historien, som binder mennesker sammen på en særlig måde.     

 

Det er også stedet, hvor landets regerende statsminister, Lars Løkke Rasmussen, har trådt sine barnesko, og bydelen hvor en af Europas bedste fodboldspillere, Allan Simonsen, scorede sine første mål på Vestre Stadion.

 

Jeg håber med bogen, at folk får en fornemmelse af den åbenhed der hersker i Vestbyen og som jeg er blevet mødt med gennem mit projekt.

 

Jeg skylder alle mennesker, der har sagt ja til at lade sig fotografere af mig, en kæmpe tak.

 

Tak for at lade mig få et unikt kig ind i jeres liv og tak for at have modet til at medvirke i bogen.

 

Desuden er mit ønske, at lokalpolitikere igennem denne bog vil få øje på alle de små og unikke oaser, som f.eks. kolonihaveforeningen, de alternative samlingssteder, fælleden og de andre grønne områder, som er er bevaringsværdige og som i fremtiden vil have en kæmpe værdi, hvis de integreres i den storby, som Vejle er på vej til at blive. Byfornyelse er svær at komme udenom, men bør foretages med omtanke og respekt for det eksisterende og for historien.